Wat houdt een frozen shoulder in? 


De schouder is een kogelgewricht dat bestaat uit de kop van de bovenarm en de kom van het schouderblad. Om dit kogelgewricht zit een kapsel wat bestaat uit bindweefsel. Wanneer er sprake is van een frozen shoulder, dan is dit bindweefsel ontstoken. Hierdoor ontstaat er pijn in de schouder die steeds erger wordt en zal de schouder steeds moeilijker te bewegen zijn doordat het gewrichtskapsel verstijft. Deze verstijving kan in alle richtingen voorkomen, maar er wordt pas van een frozen shoulder gesproken wanneer de beweging van ten minste drie richtingen moeizaam is. 

Het beloop van een frozen shoulder bestaat uit drie fases:



  • De verstijvende fase. In deze fase neemt de pijn langzaam toe en de bewegingsmogelijkheid af. Deze fase duurt 1 tot 9 maanden. 
  • De frozen fase. De pijn neemt langzaam af, maar de stijfheid blijft. Dit duurt 4 tot 9 maanden.
  • De ontdooiende fase. In deze fase neemt de pijn af en neemt de beweeglijkheid langzaam toe. Dit kan 5 maanden tot 2 jaar duren. 


De oorzaak 


Een frozen shoulder kan ontstaat na een val, operatie of langdurige stress, maar vaak is de oorzaak moeilijk te achterhalen. Wel is het zo dat bij mensen met diabetes, een schildklieraandoening, epilepsie of de zieke van Parkinson een frozen shoulder vaker voorkomt. 

Wat kan de fysiotherapeut betekenen?


Behandeling bij een frozen shoulder is niet altijd nodig. Het herstelt over het algemeen vanzelf, hier gaat alleen een lange tijd overheen. Pijnbestrijding en fysiotherapie kunnen het herstel wel positief beïnvloeden. De fysiotherapeut zal je adviseren over hoe(veel) je de schouder mag belasten. Ook bij veel pijn is het belangrijk om binnen bepaalde grenzen te blijven bewegen. Verder zal de fysiotherapeut je helpen met het vinden van de balans tussen inspanning en ontspanning en zullen er oefeningen gedaan worden om de de pijn te verminderen en de beweeglijkheid te bevorderen.