De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis verbindt. Bij vrouwen ondersteunt deze spierlaag de baarmoeder met de vagina en de endeldarm. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden, zowel bij mannen en vrouwen. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit. Als bekkenbodemspieren niet goed functioneren, kunnen mensen klachten krijgen zoals pijn in de onderbuik, de bekkenbodem, het stuitje of het schaambeen. Ook kunnen ze last krijgen van lage rug- en bekkenpijn.

Bekkentherapie is een oefentherapie gericht op het verhelpen of verminderen van de volgende klachten:

  • bekkenpijn tijdens de zwangerschap en de periode daarna;
  • incontinentie;
  • verzakkingen van blaas en/of baarmoeder;
  • pijn in de onderbuik zonder duidelijke oorzaak;
  • pijn in de bekkenbodem.

Na een kennismaking en een uitgebreide inventarisering van de klachten stellen we een behandelplan op. Aan de hand van dit plan gaan we er samen met u voor zorgen dat u weer zo goed mogelijk kunt functioneren. De behandeling bestaat uit oefenen onder begeleiding, ook geven we u oefeningen mee voor thuis. Door op aanwijzingen van de fysiotherapeut te oefenen met het aanspannen en ontspannen van spieren, werkt u zelf actief aan uw herstel.

Onze collega's zijn middels cursussen geschoold om u te helpen. Het is mogelijk dat uw klachten meer expertise vereisen. In dat geval verwijzen wij door naar een gespecialiseerde bekkentherapeut.

Iemeke Krikke

Iemeke werkt hier al 35 jaar. Een enorme ervaring siert haar in het vak. Ze is rustig en besteedt tijd en aandacht aan uw klacht. Zij kan u helpen met uw bekkenbodemprobematiek.

Wilt u meer weten over Iemeke of een van onze andere collega's. klik dan op de link.